Fetele din Nepal fotografiază toate lucrurile pe care nu le pot atinge în timpul perioadelor lor din cauza tabuurilor menstruale

 

Stigma din jurul menstruație în Nepalul rural poate duce la sănătate sărăcăcioasă și lipsa de educație pentru femei, dar 7 fete din Sindhuli au ripostat – prin fotografie

Fetele adolescente nepaleze de la Sindhuli, la 130 de kilometri sud-est de Kathmandu, au capturat imagini pentru a documenta restricțiile impuse asupra lor în timpul perioadelor lor, ca parte a unei campanii de caritate WaterAid, o provocând tabu-urile și îmbunătățirea sanitară a femeilor.

În fiecare lună, în Nepal, fetele sunt separate de familiile lor, au interzis să se uite la soare, să atingă fructe și flori și chiar să stea în propriile lor case. În Nepal, fetele în timpul perioadelor lor sunt considerate a fi “impure” sau “contaminate”.

Tradiția se numește Chhaupadi, popular în comunitățile hinduse vestice nepaleze, este comun ca fetele să rămână excluse din interacțiunea cu familia timp de până la 6-10 zile, nașterea poate duce, de asemenea, la excluderea timp de 10 zile.

Ea provine dintr-o superstiție de impuritate, având că logică: dacă femeile ating lucrurile se va transmite acea impuritate și va cauza ghinion sau boală. Femeile sunt excluse de la consumul de carne, lactate, fructe și legume, din teamă că menstruaţia lor va distruge produsul.

În schimb, ele sunt forțate să trăiască din orez, sare și alimente uscate. Aceasta este o imputare, care poate fi în detrimentul educației fetelor, sănătăţii mintale şi fizice și rolul acestora în comunitate. Chhaupadi a fost scos în afara legii de către Curtea Supremă a Nepalului în 2005, cu toate acestea, este încă un lucru obișnuit în comunitățile rurale.

Manisha, 14 ani, care a luat parte la proiect, explica limitările care i-au fost impuse în timpul primei sale menstruaţii: “Am locuit în casa altcuiva cât a durat prima mea menstruaţie, nu îmi era îngăduit să merg la şcoală şi pe deasupra nu îmi era îngăduit nici măcar să citesc o carte. Exista o credinţă greşită că nu ar trebui să învăţăm în timpul menstruaţiei.”

Fetele, care nu au folosit un aparat de fotografiat înainte, au avut posibilitatea de a expune activitatea lor în comunitate, prietenilor și familiei lor, în scopul de a facilita discuțiile în jurul valorii de tabu-uri menstruale. Dând fetelor o voce într-o țară în care 58 % dintre femei sunt analfabete.

Barbara Frost, directorul executiv al WaterAid a împărtășit motivațiile carităţii de a desfășura proiectul: “Tăcerea și stigmatul care înconjoară menstruația afectează viața cotidiană a fetelor. Mai mult decât atât, în cazul în care nu există toalete sigure şi private în școli, fetele, de multe ori, lipsesc de la școală în timpul perioadei lor sau renunță la școală cu totul odată ce acestea ajung la adolescență. Fără a beneficia de condiţii igienice pentru a se spăla şi tampoane igienice, femeile și fetele riscă, de asemenea, o infecție.”

” A fi capabilă de a gestiona perioadele într-un mod igienic și demn este crucial

Pentru bunăstarea femeilor. Aceasta ajută femeile să simtă că sunt capabile să joace un rol activ în societate, indiferent de perioada lunii.”

nepal1
“Sushma Diyali, 15: ” Aceasta este imaginea oglinzii și pieptenului pe care le folosesc acasă. În societatea noastră, atunci când fetele experimentează prima lor menstruaţie nu au voie să se uite în oglinzi sau să îşi pieptene părul. Eu și familia mea nu urmam astfel de practici. Cred că oglinzile și pieptenii sunt mijloacele curățeniei și ca om este foarte important să rămâi curat și sănătos. Dacă prietenele mele, ar putea ca şi mine să crească într-un mediu în care nu există limitări în ceea ce privește ciclul menstrual și ar primi mai mult sprijin din partea familiilor, ele se pot elibera și explora un potențial mai mare și oportunitățile din jurul lor, este ceea ce eu cred.” (WaterAid)

 

nepal2
Sushma Diyali, 15 ani: ” Aceasta este toaleta fetelor a școlii noastre. Avem nevoie urgentă de o toaletă prietenoasă. Cea pe care o folosim nu poate fi încuiată în mod corespunzător. Dacă cineva este în interior, cealaltă persoană trebuie să aștepte afară împingând ușa pentru ea. Din cauza lipsei de latrine în școala noastră, trebuie să așteptăm la o coadă lungă. Acest lucru este foarte problematic pentru noi şi avem nevoie de mai multe latrine prietenoase pentru fete.”(WaterAid)

 

nepal3
Manisha Karki, 15 ani: “Aceasta este fotografia pârâului în care mă îmbăiez şi îmi spăl tampoanele. În aceasata imagine este o stivă de tampoanepe care le folosesc şi am făcut această imagine cândva înainte de a le spăla. În timpul ciclului menstrual este foarte jenant pentru noi să spălăm tampoanele folosite în public, prin urmare, găsim cele mai apropiate colţuri şi paraie isolate pentru a curăţa tampoanele şiş a ne spălăm.” (WaterAid)

 

 

 

nepal4
Rabina Budhathoki , 15 ani:  ” Am plecat să adun iarbă și lemne de foc, atunci am avut prima menstruatie. Am facut această imagine pentru a aminti acea amintire a mea. N-am știut că ciclul menstrual este despre sângerare, deci, când am început să sângerez pentru prima data m-am speriat și îngrozit foarte tare. Nu a fost nimeni care să mă ajute, nu am știut cum să folosesc tampoane și mi-a fost greu sa fac față modificărilor din mine. De aceea încerc să ajut fetele tinere care par la fel de confuze ca și mine când am avut prima menstruație. Le spun să se concentreze asupra curățeniei și igienei ” ( WaterAid )
nepal5
Bandana Khadka , 15 : “. Acesta este peisajul cu care ma trezesc in fiecare dimineață. Această imagine reflectă dealurile și vârfurile, împreună cu frumosul răsărit, care este vizibil din casa mea. Se simte foarte placut sa te scalzi în soarele dimineții. Când am avut prima menstruatie, nu am fost lăsat să privesc direct în soare. Dar, eu am privit indiferent si nimic nu sa întâmplat cu mine. Cat studiam, profesorul nostru ne-a învățat că există ceva numit vitamina soarelui care este vitamina D și că obtinem din razele soarelui. Dupa ce am aflat asta, mi-am dat seama că fetele nu ar trebui să fie ținute încuiate în camerele lor în timpul menstruației.” ( WaterAid )
nepal6
Bandana Khadka, 15 ani: ” Acestea sunt mama și sora mea în această imagine, mama mea o hrăneşte pe sora mea, cu atât de multă dragoste. Mama mă iubeşte foarte mult şi pe mine. Cu toate acestea, în timpul ciclului meu menstrual sunt păstrata separat și… trebuie să mănânc la distanță. Când nimeni nu mă atinge, mă simt neiubita. Avem nevoie de o mulțime de dragoste şi sprijin în timpul menstruaţiei, dar, atunci când sunt separată și tratată că paria, nu simt nici o dragoste de la mama și tata, ci simt doar ură. Mă simt trista fiind tratată în acest fel.” (WaterAid)

nepal7nepal8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s